Only Records – Izdavačka kuća

Novosti

Mladen Burnać – Best of Love Songs

Deveti album zagrebačkog kantautora Mladena Burnaća, sadrži njegovih 20 najljepših pjesama u dosadašnjoj karijeri (odabir istih, napravio je sam Mladen). Na istom se nalaze i najnovije pjesme, te dueti sa: Matijom Dedić, Ivankom Boljkovac, Arsenom Dedićem, Milom Elegović i Kemalom Montenom. Cijeli album, satkan je od nježnih kantau-torskih skladbi, profinjenih aranžmana, specifičnog ugođaja, sa promišljenim stihovima, koji na autorov način govore o vječitoj temi i inspiraciji svih umjetnika – o ljubavi.
Neke od pjesama su već legendarne, npr. duet sa Arsenom Dedićem,”Jer ti ljubiš drugoga” (2005 g.), koja je do sada uvrštena na desetak kompilacija najljepših pjesma kod nas. Na dobrom putu je i “Malena” (prošle god. u konkurenciji za Cesaricu Hit Godine, preko milion pregleda na You Tube). Tu je i najnovija, sjetna balada “Više nismo zajedno” u duetu sa Milom Elegović. Također, treba obratiti pažnju i na skladbu “Rana jesen miriše”, koja je ogoljena samo na Mladenov vokal i nježni klavir Matije Dedića.

U ostvarivanju svojih glazbenih ideja, Mladen je na ovom albumu surađivao sa cijelim nizom ponajboljih zagrebačkih glazbenika (kompletan popis svih glazbenika, nalazi se u knižici albuma). Aranžmane tako potpisuju: Tihomir Preradović, Dragianni, Branimir Mihaljević i Matija Dedić.

Većina pjesma ima već i popratne video spotove, koje je (gotovo sve), snimio redatelj Marko Dimić, te je svojim prepoznatljivim video rukopisom, artistički i vizualno oplemenio autorove pjesme (osim za spot “Malena”, kojeg je redatelj Alen Horvatić, te za spot “Kao ptica na mom dlanu”, redateljice Vanje Juranić).
Bez obzira što je Mladen u karijeri često bio uspješniji sa svojim bržim pjesmama, on je autorski svejedno inzistirao na baladama, a one su i povod nastanka ovog albuma. Uzevši u obzir situaciju na tržištu, kada glazbenici objavljuju samo singlove (koji “moraju-biti-hitovi-na-prvu”), slobodno možemo reći da je ovakvo izdanje svakako hrabar potez. Za svaku pohvalu.

Ako se pogleda daleko unatrag, Mladen se svojim glazbenim razvojem i današnjim stilom, veoma daleko odmaknuo od svojeg prvog pojavljivanja na sceni (pred kraj 80-ih), kada je bio pjevač i gitarist punk-rock benda. Ali je definitivno još više udaljen i od domaće lako-glazbene komercijalne glazbe, tzv. za “najširu uporabu”. Izgradio je i zaokružio svoj osobni glazbeni stil, a ovim albumom to i dokazuje. Usput, kod nas se vrste glazbe često dijele na rock, pop, zabavnu i sl. No međutim, postoje autori koje je teško stilski odrediti, jer uspješno ujedinjuju sve te varijante, na neki svoj način. Mladen Burnać je zasigurno jedan od njih.

Zaključak je, da se Mladen, ovim zrelim uratkom, definitivno potvrđuje kao glazbeno elegantan i zanimljiv kantautor, neskrivenog zagrebačkog šarma, te veoma raznolike i ugodne glazbe, lijepo usklađene sa njegovim finim, često poetskim stihovima.